Aangepast op april 17, 2025

De balans is aan het veranderen.

De balans is aan het veranderen.

Steeds meer bedrijven kiezen voor Bitcoin op de balans.

Steeds meer bedrijven nemen Bitcoin op in hun balans. Inmiddels zijn dat er meer dan 100, waaronder bekende namen als Tesla, MicroStrategy en Coinbase. Wat ooit begon als een gewaagde zet van een paar pioniers, is uitgegroeid tot een bredere beweging onder beursgenoteerde ondernemingen. Het laat zien dat Bitcoin niet langer alleen iets is voor individuele beleggers of technologiebedrijven, maar dat ook grote corporates het serieus nemen als onderdeel van hun financiële strategie.

De motivatie daarachter is helder. Bitcoin wordt steeds vaker gezien als het digitale equivalent van goud: schaars, gedecentraliseerd en vrij van inflatie. In een wereld waarin centrale banken het ene na het andere stimuleringspakket uitrollen en fiatvaluta’s structureel aan koopkracht verliezen, zoeken bedrijven naar manieren om hun reserves te beschermen. Door Bitcoin op de balans te zetten, kiezen zij voor een vorm van waardeopslag die niet afhankelijk is van het beleid van overheden of financiële instellingen.

Hoewel overheden wereldwijd nog vooral plannen maken om Bitcoin eventueel als strategische reserve aan te houden, hebben bedrijven de vrijheid om sneller te bewegen. En dat doen ze dan ook. Het zijn de bedrijven die nu de sprong wagen en als eersten een positie innemen in een nieuw monetair tijdperk. Elk bedrijf dat zich aansluit, onderstreept dat Bitcoin zich ontwikkelt tot een serieus financieel instrument en bevestigt de opkomst van digitale assets als fundament onder de economie van morgen.

Goud stijgt naar recordhoogtes, Bitcoin blijft (nog) achter.

Goud heeft opnieuw een recordhoogte bereikt van $3.350 per ounce. Daarmee is de prijs van goud in 2025 al met 28% gestegen. De reden? Wereldwijde onzekerheid. In tijden van geopolitieke spanningen, economische vertraging en wantrouwen richting financiële instellingen zoeken beleggers, bedrijven en centrale banken naar zekerheid. En die vinden ze traditioneel in goud – een veilige haven die al duizenden jaren dienstdoet als waardeopslag.

Toch roept deze stijging ook vragen op: als Bitcoin het ‘digitale goud’ is, waarom daalt Bitcoin dan terwijl goud stijgt? Het antwoord is tweeledig. Ten eerste is Bitcoin nog relatief jong en wordt het nog niet door iedereen als veilige haven gezien – vooral niet door traditionele spelers zoals centrale banken. Juist die partijen zijn momenteel de grootste kopers van goud, wat de prijs fors opdrijft. Bitcoin daarentegen is nog grotendeels in handen van particulieren en bedrijven, die sneller reageren op marktdynamiek en volatiliteit.

Toch betekent dat niet dat Bitcoin zijn rol als digitale safe haven verliest – integendeel. Als we naar het verleden kijken, loopt goud vaak enkele maanden voor op Bitcoin. Zodra de rust wat terugkeert en de markt meer risicobereidheid toont, volgt Bitcoin doorgaans met een inhaalslag. De beweging van goud is dus geen tegenbewijs van Bitcoin’s rol, maar eerder een voorbode. Het zou zomaar kunnen dat de marktvraag naar Bitcoin straks in dezelfde versnelling komt.

Benoeming nieuwe SEC voorzitter markeert kantelpunt voor crypto.

Met de aanstelling van Paul Atkins als nieuwe voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder SEC lijkt een nieuw tijdperk voor crypto aangebroken. Atkins, die eerder al SEC-commissaris was, staat bekend om zijn marktgerichte visie en steun voor financiële innovatie. Zijn benoeming komt op een cruciaal moment: de industrie staat op een kantelpunt en er is behoefte aan duidelijkheid, richting en visie. De VS speelt daarin een sleutelrol, en de SEC is als toezichthouder een van de belangrijkste schakels.

Atkins erft een SEC die er op het gebied van crypto een behoorlijke puin hoop van heeft gemaakt. De afgelopen jaren werd beleid vooral bepaald via rechtszaken, waarschuwingen en ad-hocbesluiten — een aanpak die voor veel verwarring en onzekerheid zorgde. Hoewel de afgelopen maanden al stappen zijn gezet richting erkenning van crypto als volwassen beleggingscategorie, ontbreekt het nog altijd aan een samenhangend raamwerk. En dat is precies waar Atkins het verschil kan maken.

De verwachtingen zijn dan ook hoog. Met zijn ervaring en visie kan Atkins zorgen voor een rationeel, transparant en voorspelbaar beleid. Iets wat institutionele partijen al jaren nodig hebben om vol in crypto te stappen. Zijn aanstelling voelt als een ontbrekend puzzelstukje dat nu op zijn plaats valt. Het markeert niet alleen een koerswijziging bij de SEC, maar zou weleens de versnelling kunnen betekenen waar de crypto-industrie al zo lang op wacht.

Meld je aan voor de Novelist Weekly

Ontvang wekelijks onze inzichten.